REINTERGRATIE

Wij geloven in vroegtijdige interventie bij arbeidsongeschiktheid. Om de drempel voor reïntegratie laag te houden is het belangrijk om de arbeidsongeschikte medewerker te ondersteunen met regelmatige contacten vanuit het bedrijf, door naaste collega’s, leidinggevenden en personeelsfunctionarissen.

Het voordeel van onmiddellijk contact tussen de zieke werknemer en zijn werkgever ligt voor de hand: zij maken eerste afspraken omtrent de reïntegratie. Ingeval van vragen of discrepanties is het vroegtijdig inschakelen van de bedrijfsarts zinvol: een spoedige beoordeling en advisering voorkomt immers secundaire problemen. De bedrijfsarts adviseert ook over werkaanpassingen om reïntegratie op korte termijn toe te laten; bijvoorbeeld aanpassingen van de werktijden of van de werkinhoud.

Met de Wet Verbetering Poortwachter wordt de verplichting tot inspanningen om reïntegratie te bevorderen bij werknemer en werkgever neergelegd. Wij raden u aan, wettelijke verplichtingen op te nemen in een bedrijfsinterne ziekmeldingsprocedure, bijvoorbeeld als onderdeel van het arbobeleid.

Wij adviseren u omtrent de registratie en analyse van verzuimgegevens om de oorzaken van arbeidsverzuim inzichtelijk te maken. De bedrijfsarts kan diagnoses aan de verzuimgegevens koppelen (onder voorbehoud van de te waarborgen anonimiteit). Deze rapportages zijn altijd gericht aan werkgever en werknemersvertegenwoordiging (ondernemingsraad).

Spreekuur Verzuimbegeleiding door de bedrijfsarts
De bedrijfsarts beoordeelt arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden tot reïntegratie. De beoordeling vindt meestal tijdens het spreekuur verzuimbegeleiding plaats, bij voorkeur op werklocatie. Een enkele keer wordt daarvoor een huisbezoek verricht of worden personen opgeroepen op de locatie van Interprevent.
Het is zinvol om de criteria voor een oproep bij de bedrijfsarts vooraf bekend te maken. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:
   • het aantal dagen arbeidsongeschiktheid
   • het aantal ziekmeldingen binnen een bepaalde periode
   • het vermoeden van werkgerelateerde klachten
   • het vermoeden van klachten gerelateerd aan een arbeidsconflict
   • ad hoc op verzoek van de leidinggevende

Tijdens het spreekuur verzuimbegeleiding wordt ook de mogelijkheid geboden om over de ziekte te praten en vragen te stellen. Soms is nadere medische diagnostiek en behandeling noodzakelijk; in dat geval kan de bedrijfsarts een zieke medewerker doorverwijzen naar een andere arts of voor nader onderzoek.

Formeel wordt de arbeidsongeschiktheid beoordeeld, haar oorzaken geanalyseerd en een reïntegratietraject opgesteld. Dit laatste gebeurt in overleg met leidinggevenden en/of de personeelsfunctionaris. Het recht op privacy van de medewerker en het medisch beroepsgeheim worden te allen tijde gewaarborgd.